Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele

AEE - Primele Știri Comunicat de Presă

Pași practici pentru elaborarea Planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică (PLAEE)

DSC 6982-2DSC 6886-2DSC 6809DSC 6802DSC 6710În perioada 18-21 iunie, Agenția pentru Eficiență Energetică, a organizat, cu susținerea Proiectului ,,Suport pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană, patru Ateliere de lucru în cadrul Consiliilor Raionale Cimișlia,Edineț,Ungheni,Șoldănești, cu tematica: ,,Etapele practice pentru elaborarea Planului local de acțiuni în domeniul eficienței energetice (PLAEE)”.

Aceasta este a doua rundă de seminare pentru sprijinirea administrațiilor publice locale (APL) în elaborarea planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică (PLAEE).

Aceste seminare s-au axat pe pași foarte practici și acțiuni care trebuie întreprinse de către managerii energetici pentru a dezvolta PLAEE - începând cu stabilirea inventarului clădirilor publice, a sistemelor de iluminat stradal etc. și continuând cu evaluarea potențialelor economii de energie și costurile diferitelor măsuri de eficiență energetică.

Specialiștii au oferit informații tehnice despre fiecare sector (clădiri publice, iluminat stradal, transport public și servicii publice - gestionarea apei și a deșeurilor), explicând principiile de bază ale operațiunilor și parametrii principali care trebuie monitorizați și analizați pentru a evalua eficiența operațiunilor și a planificării intervențiilor care ar contribui la economisirea energiei și la funcționarea mai eficientă a sistemelor. De asemenea a fost prezentat instrumentul de finanțare ,,Credite pentru conservarea energiei oferite de NEFCO”.

Totodată, în zilele evenimentelor, s-au organizat Infopoint-uri, unde specialiști din cadrul AEE, au prezentat oamenilor, tehnologii de producere a energiei din surse regenerabilă care sunt disponibile pe piața locală și pot fi utilizate de consumatori, dar și cele mai utile sfaturi pentru a reduce consumul de energie.

La evenimente au participat manageri energetici (reprezentați) ai raioanelor pe regiuni, precum și  reprezentanți ai Primăriilor orașelor mari din aceste raioane.

Ținem să menționăm că prima rundă de seminare a avut loc la sfârșitul lunii februarie, oferind informații de bază privind obligația de a elabora PLAEE, explicând procesul de elaborare a PLAEE și, de asemenea, prezentând modelul Planului.

 

Lansarea Programului “Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”

 MG 5642 MG 5498 MG 5495 MG 5456 MG 5446

 MG 5402

17 iunie 2019, Chișinău -- Agenția pentru Eficiență Energetică împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială au lansat programul “Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”.

Obiectivul proiectului este “Promovarea și susținerea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui Accelerator Antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea locurilor de muncă și impactului pozitiv asupra mediului”.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a menționat: “Proiectul vine în suportul inovatorilor din domeniu energetic, dar și va contribui la dezvoltarea culturii consumului responsabil de energie. Doar astfel, putem să contribuim la păstrarea unei clime favorabile pentru urmașii noștri.”

Activitățile proiectului includ elaborarea unui set de instrumente pentru autoritățile publice, mediul de afaceri și consumatorii casnici, cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă adaptate pentru nevoile specifice precum și recomandări de finanțare a activităților de eficiență energetică și energie regenerabila.

Sun young SUH, expert în cadrul Cleantech Innovation Programme, a prezentat conceptul de baza a programului, în câte țări este implementat la moment, care este impactul și rezultatul în țările date.

Proiectul promovează în mod unic abordarea eco-sistemică care sprijină inovațiile de tip cleantech în IMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea unor instrumente și metodologii care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale.

Componentele Proiectului:

1.     Platforma națională Cleantech Moldova lansata pentru susține și promova tehnologiile noi în proiecte de energie regenerabilă;

2.     Dezvoltarea capacităților naționale pentru a sprijini și promova inovațiile în domeniul energiei regenerabile;

3.     Adaptarea Cadrul Național pentru implementarea proiectelor de energie regenerabilă;

Pentru implementarea componentelor proiectului, și în special pentru dezvoltarea Platformei naționale Cleantech Moldova, pentru componenta de premiere a participanților, din bugetul grantului alocat este prevăzută suma de 50 000 USD anual sau 10 000 USD per câștigător în fiecare din cele 5 categorii. Pe o perioada de 3 ani vor fi premiate 15 Startup-uri cu o suma în valoare totala de 150 000 USD. Apelul pentru recepționarea Propunerilor de Proiect va fi lansat în luna iulie. În perioada Iulie - Septembrie vor fi selectați finaliștii. În perioada Septembrie - Octombrie finaliștii vor participa la sesiunile de training și instruire. În Noiembrie vor fi desemnați câștigătorii, iar la Gala Moldova Eco Energetica, vor fi premiați.  

La fel, se vor finanța 3 idei de proiecte demonstrative în următoarele domenii:

-       eMobility;

-       Utilizarea energiei regenerabile în Sectorul Agricol;

-       Utilizarea energiei regenerabile în Sectorul Rezidențial;

Pentru finanțarea proiectelor demonstrative este prevăzută suma de 600 000 USD.

Programul “Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” va fi implementat în baza conceptului proiectului “Global Cleantech Innovation Programme for SMEs and Startups” deja realizat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în parteneriat cu Global Environment Facility (GEF) în 8 țări.

 

 

 

AEE a ogranizat ședința de inițiere a Consiliului de administrare

DSC 6535DSC 6526DSC 6521DSC 6520DSC 6544

Chișinău, 28 martie, În cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a fost organizată ședința de inițiere a Consiliului Agenției pentru Eficiență Energetică.

Cu un cuvând de salut a venit Secretarul de Stat, Domnul Vitalie Iurcu, care a menționat că instituirea noii instituții este o oportunitate de a face o inventariere” a tuturor proiectelor de eficiență energetică și de a soluționa problemele întâmpinate în implementarea lor.

La rândul său, Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Dl Alexandru Ciudin, a prezentat informația detaliată cu privire la activitățile aferente Apelurilor de propuneri de proiect nr.1,3 și 5, gestionate anterior de către Fondul pentru Eficiență Energetică(care se află în proces de reorganizare).

În cadrul ședinței de asemenea a fost aprobată finanțarea a două Proiecte-pilot privind implementarea măsurilor de eficiență energetică, prin renovarea sistemului interior de distribuție a agentului termic în cadrul a două bunuri imobile aflate în gestiunea statului. Renovarea sistemului interior de distribuție pe orizontala a agentului termic fapt ce va permite o reducere de 15% din consumul de energie.

Aceste proiecte vor fi implementate în clădirea aflată în gestiunea Autorității Naționale pentru Integritate și Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

La fel au fost propuse spre aprobare de principiu asupra dezvoltării a 8 proiecte pilot pe diferite segmente a domeniului eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă care ulterior vor fi abordate detaliat.

Vă amintim că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și al valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului înconjurător şi al schimbărilor climatice.

 

A fost deschisă aplicaţia pentru obținerea Premiului UE pentru Energie Durabilă în Țările Parteneriatului Estic

Premiul UE pentru Energie Durabilă pentru Parteneriatul Estic face parte din Săptămâna Uniunii Europene a Energiei Durabile 2019 (EUSEW) și a fost pentru prima dată extins pentru a acoperi țările Partenere din Est (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina). Premiul recunoaște proiecte inspiraționale sprijinite de UE în domeniul eficienței energetice și al energiei regenerabile, care ajută în mod direct cetățenii și comunitățile să economisească energie sau să treacă la surse durabile.

Cine poate aplica?

Aplicațiile sunt deschise cetățenilor, afacerilor, instituțiilor guvernamentale, autorităților locale, organizațiilor societății civile și organizațiilor de tineret din una sau mai multe țări ale Parteneriatului Estic. O cerință-cheie este ca aplicanții să fi beneficiat de sprijin din partea UE pentru proiectul lor în domeniul eficienței energetice sau al energiei regenerabile - direct sau indirect prin intermediul unei organizații partenere.

Cum să aplicați?

Aplicanții eligibili sunt invitați să depună aplicația electronică prin completarea formularului online de aplicare până pe data de 26 aprilie 2019, GMT 23:00.

 Care este premiul?

Șase finaliști, selectați de un juriu, vor fi invitați la Bruxelles pentru a participa la ceremonia de decernare a premiului EUSEW2019 și la evenimentele aferente EUSEW în perioada 18-20 iunie 2019. Câștigătorul va primi un premiu cu o valoare de până la 1000 EUR și va fi anunțat la ceremonia de decernare a Premiului EUSEW2019 la Bruxelles.

Pentru mai multe informatii:

Primul premiu UE pentru energie durabilă pentru Parteneriatul Estic 2019 

 Instrucțiuni de aplicare

 

Pentru orice întrebări legate de procesul de înscriere sau de atribuire, vă rugăm să scrieți la: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Care este premiul?

Șase finaliști, selectați de un juriu, vor fi invitați la Bruxelles pentru a participa la ceremonia de decernare a premiului EUSEW2019 și la evenimentele aferente EUSEW în perioada 18-20 iunie 2019. Câștigătorul va primi un premiu cu o valoare de până la 1000 EUR și va fi anunțat la ceremonia de decernare a Premiului EUSEW2019 la Bruxelles.

Pentru mai multe informatii:

Primul premiu UE pentru energie durabilă pentru Parteneriatul Estic 2019 

AEE inițiază noi proiecte de cooperare și lansarea noilor instrumente de finanțare

FotoDeplasareFotoDeplasare2Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru CIUDIN, s-a aflat într-o vizită de lucru în Helsinki, Finlanda, în perioada 18-19 Martie 2019. În cadrul deplasării au avut loc un șir de reuniuni oficiale cu reprezentanții instituțiilor publice și private din Finlanda.

Obiectivul deplasării a fost inițierea activităților legate de finanțarea și implementarea proiectelor de eficiență energetică în Republica Moldova și în special Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Agenția pentru Eficiență Energetică si Corporația Financiară Nordică de Mediu NEFCO.

Semnarea Memorandumului deschide calea pentru începerea cooperării în domeniul proiectelor de eficiență energetică și mediu, în sectorul public din țară, inclusiv asupra proiectelor eligibile pentru instrumentul de finanțare „Energy Saving Credits” oferit de către NEFCO în Republica Moldova. Datorita acestui instrument de finanțare instituțiile publice din Moldova vor putea accesa un credit de până la 500 000 euro pentru o perioada de până la 5 ani la o rată de 3%.

Reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică și NEFCO au discutat posibilitățile de colaborare în vederea mediatizării si lansării instrumentului de finanțare „Energy Saving Credits” în Republica Moldova. Agenția pentru Eficiență Energetică împreună cu NEFCO vor organiza în curând sesiuni de informare și workshop-uri pentru potențialii solicitanți a finanțării menționate, pentru a prezenta procedurile de aplicare și modalitățile de gestionare a proiectelor finanțate.

Amintim că în data de 30.01.2019 a fost aprobată Hotărârea de Guvern Nr. 45 cu privire la organizarea și funcționarea Agenției pentru Eficiență Energetică.

Misiunea Agenției pentru Eficiență Energetică este de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării și promovării proiectelor în domeniul eficienței energetice și al surselor de energie regenerabilă. Astfel, Agenția urmează să îndeplinească nu numai atribuțiile clasice, specifice autorității administrative, ce țin de gestionarea domeniului eficienței energetice și al energiei din surse regenerabile, dar va avea și rolul de a dezvolta și pune în aplicare mecanisme de finanțare a proiectelor în domeniile respective.

NEFCO a fost creată în 1990 ca instituție financiară internațională, și activează în conformitate cu Acordul dintre Guvernele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei privitor la Corporația Financiară Nordică de Mediu, semnat la 6 noiembrie 1998, pentru a promova investițiile de interes ecologic al țărilor Nordice în Europa de Est prin contribuția la finanțare a investițiilor în aceste țări.

Finanțarea din partea NEFCO se oferă sub formă de investiții, împrumuturi și garanții acordate de NEFCO prioritar pentru investițiile care au impact benefic asupra mediului înconjurător.

 

Mai multe articole...

Subcategorii