Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă

Comunicat de Presă

AEE lansează concursul Moldova Eco Energetică, ediția 2019

Chișinău, 19 august, 2019. Agenția pentru Eficiență Energetică, împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, lansează Competiția Moldova Eco Energetică, ediția 2019.

Recepționarea propunerilor de proiect va avea loc în perioada 19 august – 1 octombrie 2019.

Din numărul total de participanți vor fi selectați 15 finaliști, care vor participa la o serie de traininguri, sesiuni de coaching și networking în domeniul antreprenoriatului, ca ulterior în cadrul unui eveniment să fie premiați 5 finaliști, câte unul per categorie:

  •                   Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul Agricol;
  •                   Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul IT;
  •                   Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul Transporturilor;
  •                   Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Industrie;
  •                   Cea mai bună inițiativă antreprenorială lansată de Femei în Sectorul Energetic;

Proiectele pot include tehnologiile și soluțiile ce vizează domeniul Energiei Solare Fotovoltaice, Solare Termice, Energiei Eoliene, Energiei Hidraulice, Energiei Geotermale și Aerotermale, sistemelor Combinate de generare.

Premiile competiției vor fi acordate de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, în luna noiembrie a acestui an.

Moldova Eco Energetiсă, Ediția 2019, este parte a programului “Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” și are ca obiectiv general identificarea și promovarea inițiativelor antreprenoriale în domeniul eficienței energetice și surselor regenerabile de energie în cele mai importante sectoare ale economiei naționale.

 

Pentru componenta de premiere a fost alocat un buget de 50.000 USD anual.

 

Mai multe detalii și link către formularul de aplicare, puteți găsi pe site-ul http://mee.md/

 

AEE a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții JICA

 

DSC 7287DSC 7286DSC 727916 iulie 2019, Chișinău --Agenția pentru Eficiență Energetică a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională, în cadrul căreia s-a discutat subiectului de cooperare tehnică și posibilitatea implementării unui proiect ce are drept scop dezvoltarea capacităților managerilor energetici locali.

În cadrul ședinței s-au abordat mai multe subiecte precum instruirea managerilor energetici locali, îmbunătățirea capacităților de planificare și monitorizare a proiectelor de eficiență energetică și dezvoltarea capacităților în vederea implementării politicilor naționale de eficiență energetică la nivel local.

Promovarea investițiilor în eficiența energetică și utilizarea surselor de energie regenerabilă la nivel local, reprezintă una din cele mai eficiente modalități de a reduce pierderile de energie în regiunile țării, de a moderniza infrastructura, de a crea condițiile necesare pentru o dezvoltarea economică sustenabilă și de a diminua dependența de import a energiei.

Îmbunătățirea eficienței energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice naționale fixat in Strategiile de Dezvoltare. Proiectul inițiat de către AEE își propune să stimuleze investițiile în domeniu, prin punerea în aplicare a planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică. Acestea vor facilita implementarea măsurilor de eficiență energetică și vor stimula finanțările din partea donatorilor și partenerilor de dezvoltare la nivel local.

De asemenea, managerii energetici, cu sprijinul AEE, vor elabora programe locale de eficiență energetică la fiecare trei ani, precum și vor efectua cel puțin o dată pe an analiza consumului de energie pe teritoriu, pentru a determina posibilele intervenții pentru a eficientiza consumul respectiv.

 

Lansarea Programului “Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”

 MG 5642 MG 5498 MG 5495 MG 5456 MG 5446

 MG 5402

17 iunie 2019, Chișinău -- Agenția pentru Eficiență Energetică împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială au lansat programul “Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”.

Obiectivul proiectului este “Promovarea și susținerea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui Accelerator Antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea locurilor de muncă și impactului pozitiv asupra mediului”.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a menționat: “Proiectul vine în suportul inovatorilor din domeniu energetic, dar și va contribui la dezvoltarea culturii consumului responsabil de energie. Doar astfel, putem să contribuim la păstrarea unei clime favorabile pentru urmașii noștri.”

Activitățile proiectului includ elaborarea unui set de instrumente pentru autoritățile publice, mediul de afaceri și consumatorii casnici, cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă adaptate pentru nevoile specifice precum și recomandări de finanțare a activităților de eficiență energetică și energie regenerabila.

Sun young SUH, expert în cadrul Cleantech Innovation Programme, a prezentat conceptul de baza a programului, în câte țări este implementat la moment, care este impactul și rezultatul în țările date.

Proiectul promovează în mod unic abordarea eco-sistemică care sprijină inovațiile de tip cleantech în IMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea unor instrumente și metodologii care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale.

Componentele Proiectului:

1.     Platforma națională Cleantech Moldova lansata pentru susține și promova tehnologiile noi în proiecte de energie regenerabilă;

2.     Dezvoltarea capacităților naționale pentru a sprijini și promova inovațiile în domeniul energiei regenerabile;

3.     Adaptarea Cadrul Național pentru implementarea proiectelor de energie regenerabilă;

Pentru implementarea componentelor proiectului, și în special pentru dezvoltarea Platformei naționale Cleantech Moldova, pentru componenta de premiere a participanților, din bugetul grantului alocat este prevăzută suma de 50 000 USD anual sau 10 000 USD per câștigător în fiecare din cele 5 categorii. Pe o perioada de 3 ani vor fi premiate 15 Startup-uri cu o suma în valoare totala de 150 000 USD. Apelul pentru recepționarea Propunerilor de Proiect va fi lansat în luna iulie. În perioada Iulie - Septembrie vor fi selectați finaliștii. În perioada Septembrie - Octombrie finaliștii vor participa la sesiunile de training și instruire. În Noiembrie vor fi desemnați câștigătorii, iar la Gala Moldova Eco Energetica, vor fi premiați.  

La fel, se vor finanța 3 idei de proiecte demonstrative în următoarele domenii:

-       eMobility;

-       Utilizarea energiei regenerabile în Sectorul Agricol;

-       Utilizarea energiei regenerabile în Sectorul Rezidențial;

Pentru finanțarea proiectelor demonstrative este prevăzută suma de 600 000 USD.

Programul “Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” va fi implementat în baza conceptului proiectului “Global Cleantech Innovation Programme for SMEs and Startups” deja realizat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în parteneriat cu Global Environment Facility (GEF) în 8 țări.

 

 

 

Pași practici pentru elaborarea Planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică (PLAEE)

DSC 6982-2DSC 6886-2DSC 6809DSC 6802DSC 6710În perioada 18-21 iunie, Agenția pentru Eficiență Energetică, a organizat, cu susținerea Proiectului ,,Suport pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană, patru Ateliere de lucru în cadrul Consiliilor Raionale Cimișlia,Edineț,Ungheni,Șoldănești, cu tematica: ,,Etapele practice pentru elaborarea Planului local de acțiuni în domeniul eficienței energetice (PLAEE)”.

Aceasta este a doua rundă de seminare pentru sprijinirea administrațiilor publice locale (APL) în elaborarea planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică (PLAEE).

Aceste seminare s-au axat pe pași foarte practici și acțiuni care trebuie întreprinse de către managerii energetici pentru a dezvolta PLAEE - începând cu stabilirea inventarului clădirilor publice, a sistemelor de iluminat stradal etc. și continuând cu evaluarea potențialelor economii de energie și costurile diferitelor măsuri de eficiență energetică.

Specialiștii au oferit informații tehnice despre fiecare sector (clădiri publice, iluminat stradal, transport public și servicii publice - gestionarea apei și a deșeurilor), explicând principiile de bază ale operațiunilor și parametrii principali care trebuie monitorizați și analizați pentru a evalua eficiența operațiunilor și a planificării intervențiilor care ar contribui la economisirea energiei și la funcționarea mai eficientă a sistemelor. La atelierele de lucru,  a fost prezentată și experiența GIZ(Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova) în acordarea suportului pentru unele APL în elaborarea PLAEE și lecțiile invățate din proces.

De asemenea a fost prezentat instrumentul de finanțare ,,Credite pentru conservarea energiei oferite de NEFCO”.

Totodată, în zilele evenimentelor, s-au organizat Infopoint-uri, unde specialiști din cadrul AEE, au prezentat oamenilor, tehnologii de producere a energiei din surse regenerabilă care sunt disponibile pe piața locală și pot fi utilizate de consumatori, dar și cele mai utile sfaturi pentru a reduce consumul de energie.

La evenimente au participat manageri energetici (reprezentați) ai raioanelor pe regiuni, precum și  reprezentanți ai Primăriilor orașelor mari din aceste raioane.

Ținem să menționăm că prima rundă de seminare a avut loc la sfârșitul lunii februarie, oferind informații de bază privind obligația de a elabora PLAEE, explicând procesul de elaborare a PLAEE și, de asemenea, prezentând modelul Planului.

 

A fost deschisă aplicaţia pentru obținerea Premiului UE pentru Energie Durabilă în Țările Parteneriatului Estic

Premiul UE pentru Energie Durabilă pentru Parteneriatul Estic face parte din Săptămâna Uniunii Europene a Energiei Durabile 2019 (EUSEW) și a fost pentru prima dată extins pentru a acoperi țările Partenere din Est (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina). Premiul recunoaște proiecte inspiraționale sprijinite de UE în domeniul eficienței energetice și al energiei regenerabile, care ajută în mod direct cetățenii și comunitățile să economisească energie sau să treacă la surse durabile.

Cine poate aplica?

Aplicațiile sunt deschise cetățenilor, afacerilor, instituțiilor guvernamentale, autorităților locale, organizațiilor societății civile și organizațiilor de tineret din una sau mai multe țări ale Parteneriatului Estic. O cerință-cheie este ca aplicanții să fi beneficiat de sprijin din partea UE pentru proiectul lor în domeniul eficienței energetice sau al energiei regenerabile - direct sau indirect prin intermediul unei organizații partenere.

Cum să aplicați?

Aplicanții eligibili sunt invitați să depună aplicația electronică prin completarea formularului online de aplicare până pe data de 26 aprilie 2019, GMT 23:00.

 Care este premiul?

Șase finaliști, selectați de un juriu, vor fi invitați la Bruxelles pentru a participa la ceremonia de decernare a premiului EUSEW2019 și la evenimentele aferente EUSEW în perioada 18-20 iunie 2019. Câștigătorul va primi un premiu cu o valoare de până la 1000 EUR și va fi anunțat la ceremonia de decernare a Premiului EUSEW2019 la Bruxelles.

Pentru mai multe informatii:

Primul premiu UE pentru energie durabilă pentru Parteneriatul Estic 2019 

 Instrucțiuni de aplicare

 

Pentru orice întrebări legate de procesul de înscriere sau de atribuire, vă rugăm să scrieți la: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Care este premiul?

Șase finaliști, selectați de un juriu, vor fi invitați la Bruxelles pentru a participa la ceremonia de decernare a premiului EUSEW2019 și la evenimentele aferente EUSEW în perioada 18-20 iunie 2019. Câștigătorul va primi un premiu cu o valoare de până la 1000 EUR și va fi anunțat la ceremonia de decernare a Premiului EUSEW2019 la Bruxelles.

Pentru mai multe informatii:

Primul premiu UE pentru energie durabilă pentru Parteneriatul Estic 2019 

Mai multe articole...

Subcategorii