Back Acasă Primele Comunicat de Presă LABORATOR PERFORMANT PENTRU A STUDIA SURSELE REGENERABILE DE ENERGIE

LABORATOR PERFORMANT PENTRU A STUDIA SURSELE REGENERABILE DE ENERGIE

5
8
9
7

Chişinău, 30 noiembrie 2017 - La Universitatea Tehnică a Moldovei a fost inaugurat astăzi primul Laborator de surse regenerabile de energie din Republica Moldova. Acesta a fost dotat cu echipamente de ultimă generaţie, pentru instruirea modernă a cadrelor inginereşti şi manageriale la diferite facultăţi ale UTM.

La deschiderea oficială a laboratorului au participat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin, rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, parteneri de dezvoltare, profesori universitari, experţi în energetică, dar şi studenţi.

Directorul AEE a menţionat că lansarea acestui laborator este foarte importantă în contextul obiectivelor asumate de Republica Moldova privind utilizarea energiei din surse de energie regenerabilă.

„Pregătirea specialiștilor în domeniul energetic este o problemă actuală pentru Republica Moldova. Noi avem nevoie de profesioniști bine instruiți, care să poată asigura calitatea implementării proiectelor energetice. Prin intermediul acestui laborator, studenții vor putea asimila cunoștințe valoroase”, a declarat Alexandru Ciudin.

În această platformă didactico-ştiinţifică au fost instalate cinci dispozitive specializate, la care viitorii ingineri vor studia principiile generale de conversie a energiei eoliene în energie electrică şi conversia energiei solare în energie electrică şi termică, pentru producerea apei calde.

Totodată, studenţii vor obţine mai multe cunoştinţe privind funcţionarea sistemelor de panouri fotovoltaice şi racordarea lor la reţeaua naţională de energie electrică.

Laboratorul „Surse Regenerabile de Energie” a fost inaugurat cu suportul financiar al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Fundaţiei HILTI, implementat de Asociaţia Obştească Educaţie pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Consolidarea Sistemului de Educaţie Profesională Tehnică în Moldova” cu suportul Fundaţiei Internaţionale „Liechtenstein Development Service”. Costul total al proiectului se ridică la peste 124 mii de euro.