Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă AEE și Partenerii de dezvoltare sprijină autoritățile publice locale în elaborarea planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică(PLAEE)

AEE și Partenerii de dezvoltare sprijină autoritățile publice locale în elaborarea planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică(PLAEE)

DSC 6197
DSC 6205
DSC 6207
DSC 6212
DSC 6219
DSC 6224
DSC 6227
DSC 6232
DSC 6236
DSC 6244
pdf
pdf
pdf
pdf
pdf
pdf
pdf
pdf


Chișinău, 26 februarie, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) în colaborare cu Proiectul Suport pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova (STARS), au organizat un Atelier de lucru cu tematica: “ PLAEE - instrument eficient pentru planificarea și atragerea finanțării pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică în raioane”.

Dezvoltarea locală durabilă, atragerea investițiilor în eficiența energetică, reducerea emisiilor de CO2 și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor - sunt doar câteva din componentele planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică. Elaborarea și aprobarea acestor planuri reprezintă o cerință obligatorie pentru autoritățile publice locale în conformitate cu legea 139/2018 privind eficiența energetică.

“PLAEE nu reprezintă doar o obligație, ci și un instrument eficient care ajută la monitorizarea și analizarea consumurilor energetice, pentru a stabili prioritățile în care investițiile făcute ar aduce cea mai mare economie de energie și bani”, a menționat în cuvântul de deschidere directorul AEE, Alexandru Ciudin.

Planurile reprezintă un instrument eficient care ajută la gestionarea și monitorizarea cheltuielilor de energie pe teritoriile respective. Acestea sunt, de asemenea, cerute de instituțiile donatoare / financiare care justifică faptul că deciziile de investiții au fost analizate și planificate corespunzător.

În acest scop, proiectul finanțat de UE "Suport pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova (STARS)", în colaborare cu Agenția pentru Eficiență Energetică, va organiza o serie de seminare pentru a crește gradul de conștientizare a autorităților publice locale cu privire la importanța planurilor de acțiune privind eficiența energetică.

În timpul seminarelor, participanții au învățat cum să identifice sectoarele care consumă ineficient resursele dar și să găsească modalități de a atrage investiții pentru a minimiza pierderile de energie și pentru a îmbunătăți climatul intern. Experții invitați au împărtășit cele mai bune practici privind elaborarea planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică și punerea lor în aplicare cu succes. De asemenea, au fost prezentate mecanismele și instrumentele de finanțare furnizate de părțile interesate locale și internaționale, cum ar fi Agenția pentru Eficiență Energetică și proiectele finanțate de UE: CoMEast (Pactul primarilor din est) CoMDeP (Convenția primarilor - proiecte demonstraționale), GIZ (Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova).

Aducem la cunoștință că astfel de seminare vor avea loc în trei regiuni din Republica Moldova (Chișinău, Cahul, Drochia). Sunt invitați să participe primarii, managerii energetici și specialiștii responsabili pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii, agențiile de dezvoltare regională, precum și oficiile regionale CALM (Congresului Autorităților Locale din Moldova).

 03_-_Model_LEEAP_Template.pdf1.55 MB

0_Model-Formular_PLAEE_Final_2018-08-19_2.pdf1.03 MB

 05_-_GIZ_international_experience_in_EE_implementation_en-ro.final.pdf1.61 MB

04_-_Municipal_Energy_Management_en-ro.pdf935.93 KB

 06_-_CoM-East_Presentation.pdf457.08 KB

02_-_Prezentare_AEE_PLAEE_25.02.2019_V2.pdf1.14 MB

07_-_PC__EU_WORKSHOP.pdf424.95 KB

01_-_Importance_of_LEEAPs_RO.pdf907.89 KB