Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe

AEE - Noutate Noutate

Anunturile publicate de Agentia Pentru Eficienta Energetica.

CONSTRUCȚIA PRIMEI GRĂDINIȚE DE TIP ”CASĂ PASIVĂ” A DEMARAT LA CĂLĂRAȘI

 

DSC 1707 ok1DSC 1723 okDSC 1769 okDSC 1858 ok16 aprilie 2016 - Astăzi, în orașul Călărași, a avut loc inaugurarea șantierului de construcție a unei grădinițe conform standardelor germane de eficienţă energetică. La eveniment au participat Prim-ministrul Pavel Filip, Ambasadoarea Germaniei, Ulrike Knotz, directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eşanu, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, şi reprezentanți ai administrației publice locale.

Premierul a remarcat caracterul inovativ al proiectului.

„Am spus că voi susține mereu inovațiile și de aceea mă aflu aici. Pornim o construcție foarte importantă pentru Călărași, care face parte din generația nouă, care să fie un început și un bun exemplu și pentru alte regiuni ale Republicii Moldova”.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, dl Mihal Stratan a ținut să menționeze importanța unor astfel de construcții în Republic Moldova.

”Aplicarea standardului de casă pasivă este şi mai important când vorbim despre şcoli sau grădiniţe. Aerul în sălile de clasă într-o astfel de clădire este mereu bine filtrat şi ventilat, dioxidul de carbon nu se acumulează, iar elevii şi profesorii au tot confortul pentru a sta ore în șir în încăpere. Cheltuielile de întreţinere a unui astfel de edificiu sînt mici în comparaţie cu o clădire obişnuită şi nu depăşesc 15 kwh pe an de energie pentru încălzirea sau răcirea unui metru pătrat.”

Ambasadoarea Germaniei a menționat că susținerea proiectelor de eficiență energetică este o prioritate pentru cooperarea bilaterală, iar proiectul realizat la Călărași de către FISM, cu susţinerea Băncii germane KfW, are și un important caracter educativ. Mergând la această grădiniță, generațiile viitoare vor învăţa să utilizeze cu grijă resursele naturale, să utilizeze tehnologii performante și să aibă grijă de mediu.

„Grădiniţa din Călăraşi este prima instituţie publică din Moldova, construită după standardul german de casă pasivă. Grădiniţa va avea o suprafaţă de 1100 metri pătraţi, iar costurile de întreţinere a acesteia – încălzirea termică, ventilarea, răcirea apei şi iluminarea, vor fi comparabile cu cele ale unui apartament cu 3 odăi. Adică, factura nu va depăşi, în medie, 2000 de lei pe lună. Tehnologiile utilizate aici vor permite economii de peste 80% din valoarea facturilor”, a declarat Mircea Eşanu, directorul FISM.

Primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic, a mulțumit finanțatorilor și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru ajutorul acordat. Primarul a remarcat că în oraș sunt mai mult de 400 de copii pentru care nu ajung locuri în grădinițe, iar faptul că întreținerea viitorului edificiu va fi mai ieftină, va ajuta foarte mult bugetul local.

Grădiniţa va avea o capacitate de înrolare de 100 de copii şi va fi dată în exploatare în prima jumătate a anului 2017. Inovația proiectului constă în aplicarea standardelor de casă pasivă în construcţia grădiniţei, ceea ce presupune un consum redus de energie, pierderi minime și standarde ridicate de conservare. Astfel, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 80% mai mici decât ale unei clădiri obișnuite.

Proiectarea a fost realizată de arhitecţi din Moldova, cu participarea unor experți din Germania, delegați de Institutul Independent pentru Eficiență Energetică Sporită în Construcții „Passivhaus Institut”, care deține cea mai bună expertiză în domeniu.
Construcţia grădiniţei are loc în cadrul proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”, implementat de FISM, cu sprijinul Băncii germane KfW. Anterior, în cadrul aceluiaşi proiect, FISM a implementat 89 de subproiecte de infrastructură socială cu utilizarea tehnologiilor energo-eficiente.

 

LISTA COMPANIILOR ACREDITATE PENTRU PROGRAMUL DE SUBVENȚIONARE A CAZANELOR PE BIOMASĂ 2015

Leaflet-subsidy-programme-RO

Agenția pentru Efieciență Energetică vă pune la dispoziție lista companiilor acrediate pentru Programul de subvenționare a procurării și instalării echipamentelor pe biocombustibil solid pentru anul 2015.

Vă reamintim că potrivit Regulamentului, pentru a beneficia de subvenție este necesar de a procura doar echipament asamblat local și/sau livrat de furnizorii acreditați. 

 

Lista furnizorilor acreditați o puteți descărca aici: pdfLista_acreditare_2015_2.pdf106.05 KB

 

 

Pentru informații suplimentare contactați:

Alexandr Ciobotari, consultant implementarea proiectelor pilot, AEE, tel: 022 499 444 (ext.8),  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Iurie Racu,consultant implementarea proiectelor pilot, AEE, tel: 022 499 444 (ext.8),  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PESTE 250 DE CERERI DE ÎNSCRIERE ÎN PROGRAMUL DE SUBVENȚIONARE A CAZANELOR AU FOST DEPUSE ÎN PRIMA ZI

 

 

DSCN0194 okDSCN0200 okDSCN0208 okDSCN0212 okPeste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, astfel fiind completat numărul limită de oferte pentru gospodăriile casnice în chiar prima zi de înregistrare. În următoarea perioadă vor fi acceptate doar cereri de la întreprinderi mici şi microîntreprinderi ce doresc să îşi instaleze sisteme de încălzire pe biomasă cu rambursare de cost din fonduri europene, numărul maxim admisibil fiind 50.

Amintim că Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de UE, a lansat pe 5 August, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Programul de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice, microîntreprinderile şi întreprinderile mici, dosarele urmând a fi depuse începând cu 10 August.

Mărimea subvenţiei, acordate din fonduri europene, este de 1.300 Euro şi, respectiv, 700 Euro şi este stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat. Numărul total al beneficiarilor Programului de subvenţionare este de 300: 250 gospodării casnice şi 50 întreprinderi.

„Creşterea numărului utilizatorilor energiei din biomasă ne bucură. Programul de subvenţionare a avut un succes şi în etapa I a Proiectului Energie şi Biomasă când 620 de familii şi-au instalat în propria casă cazane pe biomasă cu 1300 de Euro rambursare din fonduri europene. Rezultatul din etapa a II a proiectului ne-a impresionat, depăşindu-ne aşteptările”, susţine Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă.

Precizăm că beneficiarii programului îşi vor primi subvenţia după semnarea contractului şi instalarea cazanului pe biomasă în propria casă sau la întreprindere. Cazanele parte a programului de subvenţionare trebuie să fie produse sau parţial asamblate în R. Moldova şi urmează a fi achiziţionate de la cele 23 de companii acreditate. Companiile acreditate oferă o gamă variată de cazane pe biomasă produse după tehnologii europene (Italia, Polonia, Grecia, Germania, România ş.a.) sau produse sută la sută în R. Moldova.

Toată informaţia despre program este disponibilă pe www.biomasa.md şi www.aee.md.

Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice este o activitate a Proiectului „Energie şi Biomasă”, realizată în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Pentru mai multe informații apelați:

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Alexandr Ciobotari, consultant implementarea proiectelor pilot, AEE, tel: 022 499 444 (ext.8), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Iurie Racu,consultant implementarea proiectelor pilot, AEE, tel: 022 499 444 (ext.8), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

FESTIVALUL ”SUN DĂ-I FEST” A ADUNAT MII DE ÎMPĂTIMIȚI AI ENERGIEI ECO

 

DSC 7347 ok1Muzica live de calitate, târg de produse handmade, expoziții tehnologice ce funcționează pe baza energiei regenerabile, ateliere de lucru, dezbateri publice și multă voie bună. Astefel s-a încheiat seria de evenimente desfășurate în perioada 15-19 iunie în cadrul Săptămânii European a Energiei Durabile din Moldova. Ieri, 21 iunie, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, mii de oameni s-au adunat la festivalul tehnologiilor eco ”Sun Dă-I Fest”, care a culminat cu un concert sută la sută live și alimentat de energie solară. Evenimentul a fost organizat de Proiectul UE-PNUD ”Energie și Biomasă”, Agenția pentru Eficiență Energetică și trupa FurioSnails.

Festivalul Sun Dă-i Fest a ajuns în acest an la cea de-a treia ediție, prima fiind organizată în 2013. Pe lângă concertul live cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară, evenimentul a cuprins şi expoziţia de tehnologii şi inovaţii eco. Participanţii la festival au văzut pe viu cum arată şi cum funcţionează tehnologiile de energie regenerabilă, și aici vorbim de turbinele eoliene, colectoarele solare, panourile fotovoltaice, pompele geotermale şi cazanele pe biomasă. De asemenea, vizitatorii au cunoscut istoriile oamenilor ce îşi încălzesc casele cu energie geotermală şi din biomasă și au lumină și apă caldă în locuințe de la energia solară şi eoliană. De asemenea, tinerii entuziaşti ai energiei eco şi-au prezentat inovaţiile ce ne ajută să producem energie curată, să reducem consumul de energie şi respectiv, sumele din facturi.

Omenii prezenți la eveniment au avut posibilitatea să participe la Dezbateri publice ce a pus în discuții tema: ”Energia regenerabilă: de la SciFi în ograda noastră”.

În cadrul Festivalului au fost expuse tărguri ale mașterilor pasionați de lucrurile autentice, ce au pus spre vânzare obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse natural și multe alte obiecte ecologice. De asemenea, în cadrul eveniementului au fost amplasate puncte de colectare a deșeurilor din plastic, baterii și acumulatori (alkaline), PET-uri, deșeuri din hârtie, cu susținerea Moldrec și E-Reciclare.

Au fost organizate concursuri cu premii eco şi multe jocuri pentru copii. Picii au putut colora un oraș întreg făcut din carton, au avut parte de jocuri ștințifice și multe alte distracții pe gustul tinere generații.

De la aveniment nu au lipsit nici concursurile cu premii eco şi multe jocuri pentru maturi, cum ar fi ping-pongul, badmintonul, fotbalul de masa, janga, uno și ”Moldopoli”.

YardSale, ca și de fiecare data excepționali, au oferit și de ceastă data master class-uri. Acestea au variat de la ateliere de reciclare și quilling, până la origami și terrarium.

O altă atracție a vizitatorilor a fost masa unde aveau ocazia să-ți imprime pe corp tatuaje cu henna.

Iubitorii de raliuri s-au bucurat de un tur prin Grădina Publică Ştefan cel Mare cu patru motociclete alimentate de energie solară, în loc de combustibilul obișnuit.

Festivalul a culminat cu un concert de muzică live, susţinut de formațiile Heymoonshaker din Marea Britanie, Alex Calancea & Rupt, AmberTraps, FlashBlood și Miriam. Instrumentele muzicale ale interpreților au fost alimenate și în acest an de la bateriile solare, amplasate în fața scenei. Panourile fotovoltaice au fost oferite gratuit de Compania franceză Solar-Tech, specializată în instalarea acestora în Republica Moldova.

 

Mai multe articole...