Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe

AEE - Noutate Noutate

Anunturile publicate de Agentia Pentru Eficienta Energetica.

Şcoala de vară „Energel” la o nouă ediţie

 

Colectoare solare din oglinzi, sisteme de irigare eco, turbine eoliene şi hidraulice sau cuptoare solare sunt doar câteva invenţii ale elevilor care participă timp de zece zile la şcoala de vară privind energia regenerabilă. Aici ei găsesc soluţii pentru problemele de mediu şi construiesc propriile machete ale utilajelor de producere a energiei, relatează Mesager.

„Pe o parabolică am încleiat oglinzi, astfel razele ce se îndreaptă spre el să se reflecte într-un singur punct, adică focarul. Cu uşurinţă apa dorită, lichidul dorit, iar apa încălzită să o acumulăm într-un vas mai mare”, a declarat eleva Mirela Bețivu.

„Energia eoliană în confluență cu energia solară pot alimenta o casă mereu, deoarece când nu este soare, este vânt”, a precizat elevul Ion Meriacre.

Speranţa Minciună, alături de colegi, a făcut un cuptor solar pentru prepararea bucatelor. Ea spune că deja și-a testat invenţia.

„Am fost într-o excursie împreună cu colegii la 31 mai şi am prăjit cartofi”, a declarat Speranța Minciună.

Deşeurile pot fi utilizate pentru a obţine gazul metan, iar masa reziduală obţinută în urma fermentării gunoaielor poate fi folosită ca fertilizator. Au demonstrat-o două eleve din Criuleni, autoare ale proiectului realizat la Şcoala de vară „Energel”.

„Avem o instalaţie specială care nu costă scump, acesta e un privilegiu foarte important, care transformă resturile organice în gaz metan, de fapt în biogaz, format din 60% sau 80 % din metan”, spune eleva Daniela Carauș.

„Această tabără vă ajută să daţi dovadă de creativitate, să vă dezlănţuiţi această creativitate pentru a veni cu diverse idei noi. Ceea ce am văzut, de fapt, în aceşti ani de când organizăm tabără este ceva extraordinar. Aveţi posibilitatea să experimentaţi, să faceţi personal fiecare experiment”, a spus coordonatoarea rezidentă ONU, reprezentanta PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.

„Este important ca copii să se familiarizeze cu sursele de energie regenerabile, cu domeniul eficienţei energetice încă de pe băncile şcolii, pentru a creşte nişte cetăţeni responsabili”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin.

Şcoala de vară privind energia regenerabilă se află la cea de-a VII-a ediţie și este parte a Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi finanţat de UE.

Sursa:trm.md

 

Workshop practic cu tema “Finanțarea europeana și cooperarea public privata”

 

În data de 07.06.2018, în cadrul EU Sustainable Energy Week (EUSEW) 2018, Agenția pentru Eficienta Energetica în parteneriat cu ASPIRE va organiza un workshop practic cu tema “Finanțarea europeana și cooperarea public privata”.
Obiectivele workshop-ului:
- Prezentarea informației practice privind accesul la finanțare pentru companiile private din Republica Moldova;
- Elaborarea propunerilor de proiecte pentru apelurile ASPIRE;

A.SPIRE este o asociație internațională lansata ca parte a programului-cadru Horizon2020 pentru a reprezenta sectorul privat. 
Misiunea A.SPIRE este de a asigura dezvoltarea tehnologiilor și a celor mai bune practici care ar contribui la eficientizarea proceselor de producere în industrie. 
Experții prezenți la acest workshop vor prezenta aspectele practice a apelurilor de proiecte ASPIRE utile pentru elaborarea cit mai eficienta a propunerilor de proiecte. Workshop-ul  se adresează reprezentanților sectorului public și privat, coordonatorilor (asistenților) de proiecte din cadrul ONG-lor precum și tuturor celor ce doresc sa dezvolte (implementeze) proiecte în cadrul instituțiilor în care își desfășoară activitatea. Participanții la acest workshop vor obține o perspectivă practică asupra aspectelor de baza în elaborarea propunerilor de proiecte pentru apelurile ASPIRE și H2020.

Rugăm toți doritorii de a participa la acest workshop sa se înregistreze în prealabil utilizând acest link  https://goo.gl/forms/lsBS0dGNbcTEUv6Y2 , aceasta va permite expedierea prezentărilor pe email pentru toți cei înscriși la eveniment.

 

AEE anunță un curs de instruire pentru instalatorii de colectoare solare

 

Agenția pentru Eficiență Energetică anunță concurs de selectare a 20 de tehnicieni pentru participare la un curs de instruire în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de producție locală a sistemelor solare de energie termică în Republica Moldova”.

Context:

Agenția pentru Eficiență Energetică implementează în perioada 2016-2018 proiectul „Consolidarea capacității de producție locală a sistemelor solare de energie termică în Republica Moldova”. Proiectul are ca scop promovarea utilizării energiei regenerabile în țară și crearea locurilor de muncă prin instalarea unei linii de producere a colectoarelor solare echipate cu tehnologii moderne avansate, care angajează femei și bărbați calificați.

Activitățile proiectului se axează pe instalarea și punerea în funcțiune a unei linii de producere a colectoarelor solare, acordarea suportului consultativ necesar unei companii locale pentru inițierea unei afaceri de producere și comercializare a colectoarelor.

Despre training:

Training-ul va avea loc între 19-21 decembrie 2017 cu un program zilnic de patru ore (09.00-13.00). Timp de trei zile, participanții, asistați de experții și tehnicieni internaționali vor fi familiarizați cu aspectele de baza în instalarea, repararea  și mentenanța colectoarelor solare.

In perioada 19-20 vor avea loc lecțiile teoretice și în ziua de 21 decembrie va avea loc o lecție practica.

Profilul candidatelor/candidaților:

Instruirea este destinată tehnicienilor care practică o activitate în sectorul energetic și, în special a energiei regenerabile.

Costuri:

Cursul de instruire este gratuit, materiale de instruire vor fi suportate de către organizatori. Menționăm că, cheltuielile de transport nu vor fi rambursate.

Criterii de selecție:

Candidații vor fi selectați în baza evaluării Curriculum Vitae. Candidații trebuie să anexeze la scrisoare Curriculum Vitae, diplomele obținute anterior sau alte certificate ce confirmă nivelul de profesionalism al lor.

Termenul limită de depunere a dosarului: 18 decembrie 2017. Curriculum Vitae urmează a fi expediat la adresa:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Persoana de contact: Nicolae Soloviov, coordonator de proiect , tel./fax: (+373 022) 31-10-01  email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

AEE vă urează la mulți ani

Agenția pentru Eficiență Energetică vă urează cele mai calde felicitări și urări de bine pentru Noul An.

Magia sărbătorilor de iarnă să vă aducă sănătate, realizări frumoase, pace și bucuria fiecărei zile.

La mulți ani! 

CONSTRUCȚIA PRIMEI GRĂDINIȚE DE TIP ”CASĂ PASIVĂ” A DEMARAT LA CĂLĂRAȘI

 

DSC 1707 ok1DSC 1723 okDSC 1769 okDSC 1858 ok16 aprilie 2016 - Astăzi, în orașul Călărași, a avut loc inaugurarea șantierului de construcție a unei grădinițe conform standardelor germane de eficienţă energetică. La eveniment au participat Prim-ministrul Pavel Filip, Ambasadoarea Germaniei, Ulrike Knotz, directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eşanu, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, şi reprezentanți ai administrației publice locale.

Premierul a remarcat caracterul inovativ al proiectului.

„Am spus că voi susține mereu inovațiile și de aceea mă aflu aici. Pornim o construcție foarte importantă pentru Călărași, care face parte din generația nouă, care să fie un început și un bun exemplu și pentru alte regiuni ale Republicii Moldova”.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, dl Mihal Stratan a ținut să menționeze importanța unor astfel de construcții în Republic Moldova.

”Aplicarea standardului de casă pasivă este şi mai important când vorbim despre şcoli sau grădiniţe. Aerul în sălile de clasă într-o astfel de clădire este mereu bine filtrat şi ventilat, dioxidul de carbon nu se acumulează, iar elevii şi profesorii au tot confortul pentru a sta ore în șir în încăpere. Cheltuielile de întreţinere a unui astfel de edificiu sînt mici în comparaţie cu o clădire obişnuită şi nu depăşesc 15 kwh pe an de energie pentru încălzirea sau răcirea unui metru pătrat.”

Ambasadoarea Germaniei a menționat că susținerea proiectelor de eficiență energetică este o prioritate pentru cooperarea bilaterală, iar proiectul realizat la Călărași de către FISM, cu susţinerea Băncii germane KfW, are și un important caracter educativ. Mergând la această grădiniță, generațiile viitoare vor învăţa să utilizeze cu grijă resursele naturale, să utilizeze tehnologii performante și să aibă grijă de mediu.

„Grădiniţa din Călăraşi este prima instituţie publică din Moldova, construită după standardul german de casă pasivă. Grădiniţa va avea o suprafaţă de 1100 metri pătraţi, iar costurile de întreţinere a acesteia – încălzirea termică, ventilarea, răcirea apei şi iluminarea, vor fi comparabile cu cele ale unui apartament cu 3 odăi. Adică, factura nu va depăşi, în medie, 2000 de lei pe lună. Tehnologiile utilizate aici vor permite economii de peste 80% din valoarea facturilor”, a declarat Mircea Eşanu, directorul FISM.

Primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic, a mulțumit finanțatorilor și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru ajutorul acordat. Primarul a remarcat că în oraș sunt mai mult de 400 de copii pentru care nu ajung locuri în grădinițe, iar faptul că întreținerea viitorului edificiu va fi mai ieftină, va ajuta foarte mult bugetul local.

Grădiniţa va avea o capacitate de înrolare de 100 de copii şi va fi dată în exploatare în prima jumătate a anului 2017. Inovația proiectului constă în aplicarea standardelor de casă pasivă în construcţia grădiniţei, ceea ce presupune un consum redus de energie, pierderi minime și standarde ridicate de conservare. Astfel, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 80% mai mici decât ale unei clădiri obișnuite.

Proiectarea a fost realizată de arhitecţi din Moldova, cu participarea unor experți din Germania, delegați de Institutul Independent pentru Eficiență Energetică Sporită în Construcții „Passivhaus Institut”, care deține cea mai bună expertiză în domeniu.
Construcţia grădiniţei are loc în cadrul proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”, implementat de FISM, cu sprijinul Băncii germane KfW. Anterior, în cadrul aceluiaşi proiect, FISM a implementat 89 de subproiecte de infrastructură socială cu utilizarea tehnologiilor energo-eficiente.

 

Mai multe articole...